duminică, 13 mai 2018

Noile orientări ale agențiilor ONU urmăresc să sprijine beneficiile forestiere pentru generațiile viitoare

Noile orientări ale agențiilor ONU urmăresc să sprijine beneficiile forestiere pentru generațiile viitoare

#FaraSaracie #Obiectiv1 #ActiuneAsupraClimei #Obiectiv13

Noile orientări menite să ofere comunităților sărace și izolate mai mult un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care pădurile tropicale sunt utilizate și conservate în întreaga lume au fost publicate joi de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (OAA).

OAA este agenția de bază a Organizației Națiunilor Unite privind utilizarea durabilă a pădurilor, iar orientările voluntare se referă la așa-numitele concesii forestiere; legi și politici care permit comunităților locale și persoanelor fizice sau întreprinderilor să utilizeze terenuri împădurite în schimbul unor plăți sau servicii.

Scopul este de a face aceste concesii "mai transparente, mai responsabile și mai benefice pentru unele dintre cele mai sărace comunități din lume", a declarat agenția.

Se speră că, prin adoptarea orientărilor, țările din regiunile tropicale vor putea să abuzeze de abuzul de terenuri forestiere din cauza managementului deficitar; corupție și luare de mită; conflictele de afirmare, hărțuirea comunităților locale.

"În ansamblu, pot îmbunătăți viața comunităților rurale din unele dintre cele mai sărace și mai izolate părți ale lumii".

Concesiuni de păduri la locul de muncă

Atunci când sunt bine gestionate, concesiunile forestiere pot reduce despăduririle și pot reduce degradarea pădurilor. De asemenea, acestea pot reduce amprenta de carbon și pot combate schimbările climatice, sporind totodată oportunitățile de angajare și serviciile în comunitățile locale.

Concesiile adecvate contribuie, de asemenea, la veniturile locale și naționale, care, la rândul lor, pot fi investite în dezvoltare, sănătate și servicii.

Un exemplu bun este inițiativa Borneo, o fundație înființată în 2008, care a acordat asistență financiară și tehnică concesionarilor care le-au pus în legătură cu o rețea profesională de experți care să-i îndrume prin acest proces. Aceasta a dus deja la o creștere de peste 2 milioane de hectare de pădure naturală în Indonezia.

Un alt exemplu este Guatemala, unde concesiunile oferă beneficii financiare directe comunităților locale și au generat peste 16 000 de locuri de muncă, ceea ce aduce la rândul lor beneficii economice suplimentare.




Verificare

Liniile directoare intitulate "Efectuarea de concesii de pădure în tropice pentru a realiza Agenda 2030" - se bazează pe cele mai bune practici din întreaga lume și se bazează pe consultări cu peste 300 de experți tehnici din sectorul public și privat, împreună cu reprezentanți ai societății civile din Africa, regiunea Asia-Pacific și America Latină.

Un instrument de autoevaluare este o recomandare cheie, prin care deținătorii de concesiuni și comunitățile locale pot verifica dacă acordurile lor vor încuraja utilizarea durabilă a terenurilor forestiere.

Orientările au fost lansate pe marginea celei de-a 13-a sesiuni a Forumului ONU pentru 
păduri, care are loc săptămâna aceasta la sediul ONU din New York.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu