duminică, 10 decembrie 2017

10 decembrie: Ziua Internațională a Drepturilor Omului

10 decembrie: Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Ziua internațională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie.


La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 217 A (III). Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, precum și cu libertăți fundamentale. 

Astăzi, pe 10 decembrie 2017 se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului?
De la adoptarea ei, Declaratia universală a fost tradusă iî peste 200 de limbi și face parte din constituția multor țări.

În 2017, Moldova și-a dezvoltat noul Plan Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului, în baza recomandărilor oferite de aceste revizuiri, precum și revizuirea periodică universală din 2016. Tot în cursul acestui an, ONU și R. Moldova a semnat un nou document de colaborare strategică pentru următorii 5 ani - Cadrul de parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022 - un document care are la bază drepturile fundamentale ale omului și principiul „nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Olesea Perean, directoare de programe, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului: "2017 a fost un an special pentru Republica Moldova în ceea ce privește drepturile omului. În cursul acestui an, Republica Moldova a fost revizuită de cinci comitete importante ale ONU cu privire la progresele înregistrate la punerea în aplicare a 5 tratate internaționale privind drepturile omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu