miercuri, 2 august 2017

Egalitatea de gen în vizorul Parlamentului

Egalitatea de gen în vizorul Parlamentului

Parlamentul are un plan de acțiuni pentru egalitatea de gen. 



Toate proiectele de legi, până la adoptarea finală, vor fi analizate prin prisma dimensiunii de gen. Abordarea integratoare a dimensiunii de gen în toate politicile, programele, practicile și procesul de luare a deciziiilor în Parlament se conține în Planul de acțiuni pentru egalitatea de gen pentru anii 2017-2021, adoptat de Biroul permanent al Legislativului, la sfârșitul sesiunii de primăvară.

Documentul prevede și introducerea practicilor de bugetare sensibilă la dimensiunea de gen, promovarea și participarea egală a bărbaților și femeilor în activitatea parlamentară, majorarea numărului de femei deputate în organele de conducere ale Parlamentului, grupuri de lucru, delegații parlamentare etc. De asemenea, va fi revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea egalității de gen.

Până la finele anului 2018, urmează a fi elaborat un studiu al bunelor practici internaționale, în vederea utilizării limbajului sensibil la gen în comunicarea internă și externă realizată de Parlamentele naționale. În context, va fi analizat Regulamentul de organizare și funcționare a Secretariatului Parlamentului pentru a verifica nivelul de corespundere a acestuia la standardele unui limbaj sensibil la gen.


#Obiectiv5, #EgalitateadeGen, #Obiectiv10, #InegalitatiReduse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu